2022-05-19 Klára Mercz

Automatizáció a CFO területen és azon túl – beszámoló

Beszámoló a Menedzsment és Controlling Egyesület oktatói munkacsoportjának workshopjáról – 2022. május 13. 10.00-14.00

Budapesti Corvinus Egyetem – MsTeams hibrid

MCE oktatói munkacsoport tavaszi workshopját hibrid formában tartottuk meg, melyhez az előadók többsége személyesen, a résztvevők többsége pedig online csatlakozott. Témánk a pénzügy, számvitel és controlling folyamatokhoz kapcsolódó automatizáció és robotizáció volt. E két fogalom gyakran összekapcsolódik a köznyelvben, mégis fontos megkülönböztetni őket. Ebben volt segítségünkre Marciniak Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki bemutatta, hogy honnan erednek ezek a fogalmak, mit is jelentenek ma, s a mi a viszonyuk: a robotizálás az automatizálás része. Azaz nem minden automata robot, de minden robot automata.

Bitó János, az IFUA Horváth  Partners vezető tanácsadója azokról folyamat-automatizációs trendekről beszélt, melyek az utóbbi években a CFO területen megfigyelhetőek. Részletesen bemutatta az automatizációval szembeni jellemző elvárásokat, s rámutatott arra, hogy a különböző elvárások különböző megoldásokat, eltérő eszközöket igényelnek.

A konkrét vállalati példák közül elsőként a számvitel területére kalauzolt el minket Giller Tamás, a Neo Property Services gazdasági vezérigazgató helyettese. Tamás arról beszélt, hogy miként lehet a nagyvállalati ’örökölt’ alaprendszerekhez rugalmasan olyan kisebb add-on típusú megoldásokat fejleszteni vagy venni, ami bizonyos részfolyamatokat automatizál. A könyvelési rendszerhez kapcsolt két megoldásról hallhattunk: az egyik automata számlafeldolgozást tesz lehetővé NAV xml adatok és számlaképek alapján, a másik pedig szintén NAV xml adatok és a saját könyvelési adatok alapján automata adatlap kitöltést valósít meg az áfabevallásban.

A szünet után az Egis Gyógyszergyár képviseletében Novák-Kovács Erika számviteli folyamatfejlesztő, RPA menedzser és Pintér László, folyamatmenedzsment tanácsadó, RPA menedzser a saját gyakorlatukat mutatták be. Bepillantást kaptunk abba, hogy milyen eredményeket, sikereket ért el az Egis az RPA területén és melyik az a négy controlling folyamat, melyet automatizáltak. Erika és László arról is beszámoltak, hogy miként gyűjtik az automatizálási ötleteket, hogyan elemzik ezeket, miként történik a fejlesztés, a tesztelés és az élesítés, s hogyan működik az a hibrid szervezeti modell, melyben mindezt megvalósítják. Munkájuk sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a RPA fejlesztéseik egy éven belül megtérültek.

Iparágon belül maradva a következő előadónk Ádámku Miklós, a Richter Gedeon beszerzési vezetője volt. Egy a közelmúltban lezajlott projekt keretében a beszerzés döntéstámogatását alakították át. A hosszadalmas, sokszor inkonzisztens adatokra építő és magas adminisztrációs terhet jelentő folyamatot, az Excel alapú riportálást lecserélték egy konzisztens alapokra építkező Power BI megoldásra, melynek dashboard-ját Miklós részletesen bemutatta a résztvevőknek.

Az eseményt záró beszélgetés vitaindítóját Drótos György, az MCE elnökségének tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem docense tartotta. A vitaindítóban bemutatta azokat a tantárgyakat a Budapesti Corvinus Egyetemen, amelyben az automat*, robot*, a mesterséges intelligencia, illetve az ipar 4+0 szerepel a Neptun adatai alapján, illetve a Vezetéstudományi Intézet azon tárgyait, ahol ezen témakörök hangsúlyosabban megjelennek. György rámutatott, hogy a témakörnek messze nem csak technológiai és gazdasági aspektusai vannak, melyekről szintén beszélni kell a felsőoktatásban (is).

Készítette: Szukits Ágnes, az MCE oktatói munkacsoportjának vezetője

Budapest, 2022. május 16.