2019-11-05 Klára Mercz

Beszámoló a Controlling és teljesítménymenedzsment Oktatók munkacsoport őszi workshopjáról

Az MCE kecskeméti konferenciájának másnapján, október 18-án a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara adott helyet az oktatói munkacsoport őszi ülésének. Míg a csütörtöki konferencián a Mercedes Benz Manufacturing Hungary (MBMH) pénzügyi vezetőjének előadásában ismerhettük meg az MBMH CFO szervezetének terveit, addig a pénteki munkacsoport találkozón Bernula Bettina, az MBMH controlling vezetőjével beszélgettünk a kecskeméti gyár controlling gyakorlatáról. Megtudhattuk, hogy milyen jogkörökkel és pénzügyi felelősséggel rendelkezik a magyar egység, hogyan néz ki helyi szinten a tervezés és beszámolás, s miként illeszkednek ezek az összvállalati folyamatokba, mit kell tudnia egy “mercis controllernek”, s milyen alapvető változások várhatóak e tekintetben az elkövetkező években. Az informatív előadást követően az oktatással szemben támasztott változó követelményekről is szó esett. E gondolati szálat tovább folytatva a workshop második felében a controlling oktatás digitalizálásának lehetőségeit elemeztük.

Dr. Drótos György, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója értelmezte az oktatás digitalizálásának fogalmát, s sorra vette annak megvalósítási lehetőségeit. Hallgatók körében végzett felmérés eredményei alapján beszélgettünk a Z generáció oktatással szembeni elvárásairól, majd körbejártuk azt is, hogy mit várnak el az élenjáró hazai vállalatok az egyetemektől, s mit vár el a Budapesti Corvinus Egyetem az oktatóitól.

Az előadás ide kattintva érhető el

Dr. Szukits Ágnes (Budapesti Corvinus Egyetem) egy alapszakos menedzsment tárgy már megvalósult digitalizációjának tapasztalatairól beszélt, majd egy futó projektet mutatott be, mely egy mesterszakos controlling tárgyhoz kapcsolódik. Szó esett a digitalizáció alternatív céljairól, az online csatornák és hagyományos tantermi oktatás arányairól, az erőforrásigényről, a finanszírozási kérdésekről és a megvalósítás egyéb útvesztőiről.

Az előadás itt található

Következő, tavaszi találkozónk részletei:

Időpont: 2020. május 18. hétfő 10.00-14.00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

Téma: Hogyan nyúljunk hozzá? – Módszertanok a controlling oktatásban