2021-10-27 Klára Mercz

Kutatás és publikálás a controlling és teljesítménymenedzsment területein

Beszámoló a Menedzsment és Controlling Egyesület oktatói munkacsoportjának workshopjáról
2021. október 22. 10.00-14.00
MsTeams

Tíz hazai egyetem számos oktató-kutató kollégájának részvételével tartottuk meg az MCE oktatói munkacsoport őszi workshopját, melynek témája a kutatás és publikálás volt. Az egyetemi átalakulások során az oktatói kiválóság mellett a publikációk egyéni és intézményi szintű mérése és a publikációs teljesítményelvárások megfogalmazása is előtérbe került. A növekvő teljesítményelvárásokkal kapcsolatos lehetőségeket és korlátokat jártuk körbe.

Elsőként Sasvári Péter tudománymetria kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Miskolci Egyetem munkatársa ismertetett meg minket a egyetemi rangsorképzési különböző típusaival, a publikációs teljesítmény mérési gyakorlatával. Péter nagyon hasznos tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot arra vonatkozóan, hogy miként tudjuk könnyen azonosítani a témánkban publikáló más szerzőket és a jellemző folyóiratokat. Ugyan a javasolt SciVal-ra nem minden egyetemnek való előfizetése, de az egyes kiadók (így az Elsevier, a Wiley és a Taylor and Francis) is működtetnek ’journal finder’ vagy ’journal suggester’ szolgáltatást, ami hasonló funkcionalitással bír. Ezek elérési linkjei e dokumentum alján találhatók.

Zéman Zoltán, a Controller Info felelős szerkesztője, a MATE oktatója a controlling kutatás hazai és nemzetközi trendjeiről beszélt, s olyan új témák fontosságára hívta fel a figyelmet, mint például az adatvagyon kezelése vagy a nem-profitorientált szervezetek controllingja. A hazai publikációs lehetőségek kapcsán elmondta, hogy továbbra is várják a jó kéziratokat a Controller Info folyóiratba, mely a controlling témájú publikációk vezető szaklapja ma Magyarországon.

A szünet után Havran Dániel, a Vezetéstudomány folyóirat tématerületi szerkesztője, a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa a folyóirat megújulásáról, a már megvalósított és tervezett fejlesztésekről, illetve a hazai és nemzetközi minősítésekre vonatkozó célokról beszélt. Kitért arra is, miért van most aránylag kevés controlling témájú cikk a Vezetéstudományban, s mik azok a jó és kerülendő gyakorlatok, amikkel szerkesztőként szembesül.

Szukits Ágnes, az MCE oktatói munkacsoportjának vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója felhívta a figyelmet arra, hogy a témának jelenleg nincs MTA A kategóriás lapja, s B kategóriában is nagyon szűk a választék. Nemzetközi porondra lépve kitárul a világ, számos folyóirat elérhető még a Web of Science és/vagy a Scopus listákra való szűkítés után is. A nemzetközi publikációk esetén minden szinten elvárt a kutatás elméleti pozicionálása. Számos (régebb óta kutatott) téma és sok új folyóirat esetében azt látjuk, hogy a cikkek elmozdulnak a funkcionalista paradigmából az interpretatív elméletek, a kritikai megközelítések felé, mely alapvetően befolyásolja az alkalmazott kutatási módszertanokat is.

Az eseményt záró virtuális kerekasztal-beszélgetés vitaindítóját Drótos György, az MCE elnökségének tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója tartotta. Megismerhettük az egyetem új akadémiai életpálya modelljében meghatározott karrierutakat, illetve a karrierúttól és beosztástól függő minimális publikációs elvárásokat. A többi résztvevő is növekvő publikációs nyomást tapasztalt, de hasonlóan konkrét, munkakörökhöz kapcsolódó minimumelvárásokról nem számolt be.

Készítette: Szukits Ágnes
Budapest, 2021. október 22.

Kiadók folyóiratkereső szolgáltatásainak elérése:

https://journalfinder.elsevier.com/

https://journalfinder.wiley.com/search?type=match

https://authorservices.taylorandfrancis.com/publishing-your-research/choosing-a-journal/journal-suggester/