2023-11-08 Klára Mercz

Mesterséges intelligencia a felsőoktatásban és a kutatásban – meghívó

2023. november 29-én szerdán, a Menedzsment és Controlling Egyesület oktatói munkacsoportja workshopot tart.

MsTeams/ Budapesti Corvinus Egyetem, Fővám tér 8. E342

Program:

10.00-10.05 Köszöntő

Dr. Szukits Ágnes, a Menedzsment és Controlling Egyesület oktatói munkacsoportjának vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai Menedzsment Tanszékének tanszékvezetője

10.05-10.50 A mesterséges intelligenciával kapcsolatos hiedelmek és tények

Dr. Dörfler Viktor, a University of Strathclyde docense, a Budapesti Corvinus Egyetem vendégkutatója

10.50-11.40 Úton egy magyar nagy nyelvi modell felé

Dr. Palkó Gábor, ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék tanszékvezetője, az International Journal of Digital Humanities (Springer) és a DigiPhil.hu főszerkesztője és Dr. Nemeskey Dávid, ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék munkatársa

11.40-12.00 Szünet

12.00-12.45 Szövegalkotó MI a társadalomtudományi a felsőoktatásban

Dr. Marciniak Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai Menedzsment Tanszékének docense

12.45-13.15 Jó gyakorlatok és etikai kihívások az MI eszközök felsőoktatásbeli használatában

Dr. Dabis Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos írás tanácsadója, a Kisebbségvédelem folyóirat alapítója és társfőszerkesztője, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja

13.15-14.00 Hogyan (ne) támogassuk az MI használatot?

Kerekasztal beszélgetés az egyetemi szabályozási környezetről

Regisztráció

Előadóink:

Előadóink:

Dr. Dabis Attila Budapesten született politológus és közéleti szereplő. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori Iskolájában doktorált 2018-ban, jelenleg az egyetem főállású tudományos írás tanácsadója. 2012 óta a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, 2016-2022 között a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátora. A 2019-ben elindított Kisebbségvédelem / Minority Protection című tudományos folyóirat alapítója és társfőszerkesztője. Az MI témával korábban elsősorban emberi jogi- és oktatási vetülete kapcsán foglalkozott, s újabban a BCE MI Bizottság tagjaként annak egyetemi szabályozási kérdéseivel.

Dr. Dörfler Viktor kutató, tanácsadó, oktató és előadó. A University of Strathclyde docense, a Budapesti Corvinus Egyetem vendégkutatója. Az üzleti életben Viktor AI-szoftver fejlesztését vezette, míg tudományos kutatásában a tehetség, kreativitás, intuíció és a nagymester-tanítvány kapcsolat témáira összpontosított. Viktor 20 kiváló tudóssal, köztük 17 Nobel-díjassal készített nyílt-végű mélyinterjút, hogy megértse a tudósok gondolkodását a legmagasabb tudásszinten. „What Every CEO Should Know About AI” című könyvét a Cambridge University Press adta ki 2022-ben, amelyet nemrég a török kiadás követett.

Dr. Marciniak Róbert közgazdász, informatikus mérnök, doktori fokozatát üzleti szolgáltató szervezetek menedzsmentjéből szerezte, jelenleg egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetem, Vezetéstudományi Intézet, Stratégiai Menedzsment Tanszékén. Közel 20 év felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik számos hazai és elismert európai egyetemen végzett oktató-kutató munkával. Szolgáltatásnyújtási modellek, szolgáltatásfejlesztési megoldások ismert és elismert szakértője.

Dr. Nemeskey Dávid 2013-ban végzett a BME műszaki informatikus szakán, ami után először szoftverfejlesztőként dolgozott, majd kis megszakítással 2009-től a MTA SZTAKI-ban kutatott. Témái szöveges keresés és nyelvfeldolgozás volt. PhD tanulmányait az ELTE IK doktori iskolájában folytatta; a dolgozatát nyelvmodellezés témában írta. A Digitális Bölcsészet Tanszéken 2020 ősze óta dolgozik. Kutatási területe magyar nyelvmodellezés, illetve mélytanulási módszerek alkalmazása nyelvfeldolgozási feladatokban.

Dr. Palkó Gábor digitális bölcsész és irodalomtörténész. Kutatási területe a digitális filológia és kulturális örökség, az archívumok elmélete, Niklas Luhmann média- és művészetelmélete és a 20. századi magyar irodalomtörténet. Az ELTE Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium társigazgatója, az International Journal of Digital Humanities (Springer) és a DigiPhil.hu főszerkesztője.